info De ziel van textiel en interactieve nocturne met receptie

Davidsfonds Destelbergen i.sm. Davidsfonds Leiekant, Davidsfonds Melle-Merelbeke en Davidsfonds Wondelgem

Van ‘De ziel van textiel’ naar interactieve nocturne met receptie. Het programma is opgebouwd uit twee delen. Je kan ervoor kiezen om aan het volledige programma deel te nemen (opgelet: slechts 80 plaatsen beschikbaar!) of je kan aansluiten vanaf 19.00 uur voor de receptie en nocturne in het Industriemuseum. Je betaalt voor deze laatste formule ook minder. De bouwstenen van het programma: •17u00 – 18u30: Lezing ‘De ziel van textiel’ door Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum. De lezing vindt plaats in het voormalige Balenmagazijn van textielfabriek UCO Braun, een plek die textielgeschiedenis ademt. Ken je Galveston, UCO Braun of Loutex nog? In de Gentse textielfabrieken waren honderd jaar geleden nog zo’n 50.000 mensen aan de slag. Ontdek de ongekende verhalen van deze textiliens. De oude fabrieken kregen een nieuwe invulling en zijn op deze manier dus een nieuwe buur voor de wijk. Locatie: Balenmagazijn •18u30 – 19u00: Begeleide wandeling (facultatief) naar het Industriemuseum. Een gids neemt je mee en vertelt onderweg over de sporen van het industriële Gent. •19u00 – 20u30: Receptie. Museumcafé Bar Mitte zorgt voor een drankje en een broodje, terwijl je geniet van de typische fabrieksarchitectuur van de oude katoenspinnerij Desmet-Guequier, waarin vandaag het Industriemuseum huist. •19u30 – 21u30: Nocturne. Het Industriemuseum is dé plek waar de industriële geschiedenis via grote en kleine verhalen tot leven wordt gewerkt. Hoe werd Gent plots een industriestad vol rokende schoorstenen? Hoe liet technologische vernieuwing de typische, kleine dorpsdrukker verdwijnen? Tijdens deze nocturne draait de voormalige textielfabriek op volle toeren! Gepassioneerde vakmensen brengen het drukatelier tot leven en laten de textielmachines draaien. Wil je liever zelf aan de slag? Kom dan langs in de Tinker Studio, waar je iets kan creëren met diverse materialen. Prjjzen •Formule 1: lezing + facultatieve begeleide wandeling + receptie + nocturne 22 euro/19 euro voor houders van een Davidsfonds Cultuurkaart (leden) • Formule 2: receptie + nocturne 19 euro/16 euro voor houders van een Davidsfonds Cultuurkaart (leden)

De ziel van textiel en interactieve nocturne met receptieclose
Locatie Balenmagazijn: Getouwstraat 10 - Industriemuseum Minnemeers 10
Gent,
9000 België
my_location Balenmagazijn en Industriemuseum (het vroegere MIAT)
Locatie Balenmagazijn: Getouwstraat 10 - Industriemuseum Minnemeers 10, Gent 9000
contact_phone Nadine Lenssens 0485 71 75 95 - 09 253 64 36
email nadine.lenssens@telenet.be
13 maart 2020
av_timer De activiteit start om 17:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €19
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €22
info Bezoek aan de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Davidsfonds Evergem

In samenwerking met geen

Davidsfonds Evergem trekt het thema 'nieuwe buren' door naar het heelal, en nodigt je uit om met hen een bezoek te brengen aan de Volkssterrenwacht Armand Pien. Kom er meer te weten over de ontdekking van terrestrische planeten, aardachtige planeten met eventuele mogelijke levensvormen. Zullen onze telescopen ooit nieuwe buren ontdekken waarvan we het bestaan niet vermoeden? Er zijn in elk geval heel wat nieuwe zaken te ontdekken bij onze extraterrestrische buren. Kom je met ons mee? Copyright foto: Sara Kurfeß

Bezoek aan de UGent Volkssterrenwacht Armand Pienclose
Rozier 44 (ingang langs de Gezusters Lovelingstraat)
Gent,
9000 België
my_location Ugent Volkssterrenwacht Armand Pien
Rozier 44 (ingang langs de Gezusters Lovelingstraat), Gent 9000
contact_phone Hugo Jacobs 09 328 08 68
email hugojacobs4@gmail.com
13 maart 2020
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €5
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €5
Gratis voor kinderen
info Lochristi tegenover vreemden, van de middeleeuwen tot heden | Bert Vervaet

Davidsfonds Lochristi-Zeveneken

Lochristi, Zeveneken, Zaffelare en Beervelde ontstonden als ontginnersdorpen met bewoners uit verschillende streken. Gesloten gemeenschappen zijn het nooit geworden. De heren van deze dorpen waren abten en bisschoppen van elders. Grote eigenaars en eerste toeristen waren meestal gegoede Gentenaars. Doorheen de eeuwen was er beperkte immigratie van diverse aard, die sterk toenam in de loop van de laatste vijftig jaar. De sierteelt was steeds op het buitenland georiënteerd, de Begoniafestivals lokten duizenden bezoekers en thans zit het toerisme in de lift. De bewoners waren vrij verdraagzaam tegenover 'anders zijn', zo zijn er nauwelijks beschuldigingen van zogenaamde hekserij geweest. Soms was er wel wrevel tegenover het Frans van een bepaalde bourgeoisie. Toch stemde een grote groep bij de laatste verkiezingen voor een anti-immigratiepartij. Waaraan zou deze tendens te wijten zijn?

Lochristi tegenover vreemden, van de middeleeuwen tot heden | Bert Vervaetclose
Bosdreef 5 c
Lochristi,
9080 België
my_location 't Fazantenhof
Bosdreef 5 c, Lochristi 9080
contact_phone Jan Boone 0476 74 30 87
email janboone@telenet.be
12 maart 2020
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €8
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10
Gratis voor kinderen
info Nieuwe buren na de brexit, de twee kanten van het Kanaal

Davidsfonds Belsele

In samenwerking met Vlaams Fonds voor de Letteren

Brexit is done. Op 31 januari hebben de Britten de Europese Unie verlaten. We krijgen dus 'nieuwe buren', maar onze toekomstige relatie blijft nog onduidelijk. Nochtans is de band tussen onze gewesten en het Britse eiland eeuwenoud. Harry De Paepe vertelt niet alleen het klassieke verhaal over koningen en heersers, maar heeft het ook over gewone mannen en vrouwen die hun stempel drukten op de Britse geschiedenis. Auteurslezing met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Nieuwe buren na de brexit, de twee kanten van het Kanaalclose
Hof van Belsele 2
Belsele,
9111 België
my_location Parochiecentrum Belsele
Hof van Belsele 2, Belsele 9111
contact_phone Wim Knapen 03 772 36 60
email belsele@davidsfonds.net
10 maart 2020
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €8
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10
Volgende resultaten

BOEKENTIPS VOOR DE NACHT


Ontdek ze hier

OVER DAVIDSFONDS


Lees meer

KORTING OP AL ONZE ACTIVITEITEN?


Vraag de Davidsfonds cultuurkaart aan

INTERESSE IN ONZE ANDERE ACTIVITEITEN?


Ontdek ze hier!

Ontdek ze hier!

Deel je tips voor boeiende historische verhalen over ‘nieuwe buren’ via #nvdg20

Volg ons